Recept

  • 15 g jäst
  • 2 msk flytande honung
  • 50 g smör
  • 2,5 dl mjölk
  • 500 g vetemjöl
  • 1 ägg i degen
  • 1,5 tsk salt
  • 1 ägg att pensla med
  • sesamfrön

  • 1. Smula jästen i en bunke och ha i honungen. 

    2. Smält smöret och ha i mjölken. Detta skall vara fingervarmt 37 grader. 

    3. Ha i smör och mjölkblandningen i bunken med jästen och rör om tills jästen löst sig.

    4. Tillsätt salt, honung och mjöl och rör ihop till en deg. Ha till sist i ägget och arbeta in det.

    5. Täck degen med plastfolie och låt den jäsa i 40 minuter.

    6. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den till en cirkel. 35-40 cm i diameter. Skär rakt över så det blir trianglar. Rulla ihop dem från den breda sidan mot den spetsiga. 

    7. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 20 minuter eller i kylskåp över natten.

    8. Sätt igång ugnen på 225 grader. Vispa ägget och pensla gifflarna och strö över sesamfrön.

    9. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.

    Om de jäst i kylen över natten så låt de stå framme i rumstemperatur 30 minuter innan du penslar dem med ägg och strör på sesamfrön.