Recept

  • 100 g fikon
  • 100 g dadlar
  • 1 dl russin
  • 100 g mandelmassa
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 g saffran
  • 0,5 dl grädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk cognac
  • smör och kokosflingor till formen
  • florsocker att pudra över kakan
  • ev. grädde, färska fikon och granatäpplekärnor till dekoration

  • 1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en sockerkaksform och ha i kokosflingor.

    2. Hacka fikon och dadlar i små bitar.

    3. Vispa smör och strösocker krämigt i en bunke. Vispa ner äggen, ett i taget. 

    4. Rör ihop saffran och grädde i en skål. 

    5. Blanda ihop fikon, dadlar, russin och riv mandelmassan. Vänd ner i äggsmeten tillsammans med saffransgrädden. Blanda till sist i vetemjöl, bakpulver och cognac. 

    6. Klicka ut smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt den gärna vila innan du skär i den.

    7. Dekorera som du vill och pudra över florsocker