Recept

  • 3 dl färska skivade jordgubbar
  • 1 msk strösocker
  • 5 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • ett par droppar färskpressad citronsaft
  • Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk lemon curd
  • 3 dl färska jordgubbar i mindre bitar
  • Ev. choklad att ringla över

  •  
    1. Koka ihop skivade jordgubbar med 1 msk socker. Häll massan i en finmaskig sil och passera med hjälp av baksidan på en sked. Häll tillbaka jordgubbsmassan i den nu rengjorda kastrullen. Koka ner den ytterligare till ca 1/4 återstår. Rör då och då. Låt kallna.
     
    2. Sätt ugnen på 150 grader.
     
    3. Vispa de rumsvarma äggvitorna tillsammans med ett par droppar citronsaft till ett fast vitt skum. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning, tills massan är blank och styv. Sikta sist ner potatismjöl och tillsätt jordgubbskrämen. Rör försiktigt smeten slät.
     
    4. Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper.
     
    5. Grädda botten i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller tills den känns torr och spröd på ytan. Ta ut plåten och dra över bottnen på ett bakgaller med pappret. Låt kallna.
     
    6. Vispa grädden och smaksätt med lemon curd.
     
    7. Vänd bottnen varsamt upp och ner på ett bakplåtspapper och dra bort bakpappret. Bre över lemoncurdgrädde och strö över jordgubbar. Rulla samman med hjälp av pappret. Ringla ev. över choklad. Jag använde en rosa choklad med smak av jordgubb. Sikta över florsocker.