Recept

  • 75 g smör
  • 3 ägg
  • 1 dl råsocker (strö)
  • 2 dl farinsocker
  • 1,5 dl lingonsylt
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 nypa salt
  • Frosting
  • 1 citron
  • 600 g naturell färskost
  • 3 dl florsocker
  • 50 g rumsvarmt smör
  • lingon till garnering

  • 1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. 

    2. Vispa ägg, råsocker och farinsocker pösigt. Rör i grädde, lingonsylt och smör.

    3. Blanda mjöl, bakpulver, kryddor och salt. Sikta ner blandningen i äggsmeten. Blanda.

    4. Häll smeten i en form med bakplåtspapper 20x20 cm. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter tills den är genomgräddad. Prova med en sticka. Låt kakan kallna i formen.

    Frosting

    5. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur 2 msk saft. Vispa smör och florsocker. Tillsätt färskost och citronskal och citronsaft och vispa till en slät kräm.

    6. Ha på frostingen på kakan och ställ den i kylen en stund. 

    7. Skölj kniven i vatten innan du skär kakan. Garnera med lingon.  

    Vill du frysa kakan så hoppa över frostingen och gör den när kakan ska serveras.